Lukker, blender og ISO

Valg av lukkertid og blenderåpning bestemmer mengden av lys kameraets sensor blir eksponert for. ISO verdien bestemmer hvor følsom sensoren skal være for denne lysmengden. Hver av disse tre verdiene avhenger av de to andre. Reduseres ISO så må det kompenseres med økt lukkertid, økt blender, eller kombinasjon av disse to for at neste bilde skal få samme eksponering.

Lukkertid

Denne bestemmer hvor lenge blenderen skal være åpen og kan innstilles fra noen tusendels sekunder og opp til 30 sekunder i mange kamera. Hvert trinn opp dobler lysmengden til sensoren. Kort lukkertid gjør det mulig å fryse motiver som vann eller fugler i bevegelse. Med lang lukkertid kan motiver i bevegelse smøres utover bildet, eller forsvinne helt. Med lang lukkertid kreves som oftest stativ. Beveges kameraet blir bildet uklart. Men ved f.eks. lysmaling kan nettopp det være hensikten.

Blenderåpning

Blenderverdien angir størrelse på åpningen som slipper lys inn til sensoren. Stort tall betyr liten, mens lavt tall betyr stor lysåpning. F.eks blenderverdi 10 betyr at åpningens diameter er 1/10 av objektivets lysåpning. Som ved lukkertid gir ett trinn større blender dobbelt så mye lys til sensoren. Stor blenderåpning kan brukes til å gjøre bakgrunnen uskarp, mens liten vil gi større dybdeskarphet i bildet.

ISO verdi

Dette tallet bestemmer hvor følsom sensoren skal være for lysmengden som slippes inn og bestemmer signalstyrken fra sensoren til kameraets prosessor. Innstilling på kameraet starter ofte på 100 som basis verdi, og kan stilles trinnvis opp til flere tusen. Hvert trinn opp dobler lysfølsomheten og gjør bildet dobbelt så «lyst». Ulempen med høy ISO er at mengden med støy på bildet øker, og lav verdi gir derfor som regel bedre bilder forutsatt at kameraet ikke beveger seg.

Kombinasjon av verdiene

Ved å bruke disse tre innstillingene i kombinasjon kan en oppnå å lage bildet som ønsket i forskjellige situasjoner. Dette gir utallige muligheter for kreativ fotografering. F.eks. kan lukkertid reduseres for å fryse en fugl i flukt, eller økes for fotografering i svakt lys.

Hvis bildet ikke er helsvart eller altfor overeksponert er det neppe noen fasit for hvordan det skal være. Det kommer an på hva fotografen ønsker å formidle. Prøving og feiling er en god måte å lære på, også innen dette feltet. Slipp fantasien løs og ha det moro!

Halv og helautomatikk

Både enkle og mere avanserte kamera har valg der en verdi velges, mens kameraet velger de to andre. Jeg bruker ofte disse hvis jeg ikke får tid til å bruke manuelt program.

Ved fotografering på helautomatikk velger kameraet alle verdier selv. Det gir ofte godt resultat, men også mulighet for feil eksponering og mindre mulighet til å påvirke resultatet.

Av Kjell

Site owner.

Legg inn en kommentar