Kategorier
Kajakk Møre og Romsdal Til fots

Yste Skotet i Storfjorden

Kajakktur fra Ålesund 2018

Hva er vel flottere enn en fjordatur i Mai. Det var en ettermiddag 17. Mai 2018 og solen skinte fra skyfri himmel. Et stabilt høytrykk hadde festet seg over Sunnmøre. Jeg hadde noen fridager, og en tanke om å padle Ellingsøyfjorden, gjennom det strømfulle dragsundet og til den gamle fjellgården Skotet, ble realisert.
Ellingsøyfjorden har mange perler og det finnes mange fine steder å telte som her på Vemøya som ble første leirplass på denne turen.

Det stabile været gjorde at jeg tok med bare sovepose denne turen. På denne holmen var det nokså ujevnt og tett skog, men etterhvert fant jeg en flat bot under et tre til soveposen.
Når jeg tenker på det i ettertid så kunne nok et vær omslag gjort denne turen langt mindre trivelig.

Etter å ha kommet velberget gjennom strømmen gikk ferden forbi Solnørvika der Solnør Gård ligger, og over fjorden til Røneset der Severin bor fredelig til på den veglause gården.
Der ble det en kort kaffepause i båten mens jeg pratet litt med besøkende som var der. Jeg forstår godt den som vil bo slik, et nydelig sted, borte fra maset og nærme naturen.
Herfra padlet jeg videre langs land innover fjorden. Fjorden lå stille og det eneste som forstyrret freden var motorbåter som hastet avgårde mot Geiranger.

Det var godt å komme frem til målet og få strekke på beina etter såpass mange timer i båten!
En bratt sti fører opp til Yste Skotet og derfra kan man gå videre til Skotet og Me Skotet. Naustvika et par kilometer lengre inne i fjorden og i le for Skothalsen er nok et godt alternativ for iland stigning.
I dag var det fint, men litt vind kan nok fort lage problem med å stige på land fra flytebryggene. Også derfra er det sti.
Bildene under er fra gårdene her oppe. Å dyrke opp all denne marken for hånd må ha vært et arbeid som har pågått i flere generasjoner, men det er likevel godt forstålig at folk bosatte seg her hvor det er frodig og gode vilkår for dyr og matproduksjon.
Å være her en dag det er omvisning ville vært interessant. De gamle husene har nok en lang og spennende historie å fortelle!

Tilbake padlet jeg et stykke forbi Røneset og tok kvelden der. Været var like flott og også denne natten ble tilbragt under et tre. Et løvtre gir iallefall litt beskyttelse mot uventet nedbør og en sovepose trenger ikke store flekken for å bli ei god seng.

En god pause med mat og kaffe i fjøra utenfor Sykkylven ble siste stopp før jeg padlet videre gjennom Vegsundet og mot Ålesund.

Kajakken min på denne turen er en Tahe Marine Wind 555. Jeg er veldig godt fornøyd med den som turbåt. Det lange skroget glir lett og den er god å sitte i.
Å ha både ror og skeg er ofte omdiskutert, men roret er fint ved langtur da man enkelt kan korrigere kursen og bruke all energien på fremdrift. Skeg er først og fremst til å korrigere for sidevind slik at kajakken ikke svinger seg for mye opp mot vinden.

Totalt sett var dette en flott tur. Jeg var nok ufortjent heldig med været, men denne gangen klaffet det til gangs!. En hengekøye hadde ikke vært så dumt i slikt landskap.
Godt selskap hadde også vært kjekt, og uansett bør man ikke gjøre slike turer alene med hensyn til sikkerhet. Når det gjelder sikkerhet bør man også holde avstand til bratte fjellvegger inne i fjordene. Fallende stein kan treffe en kajakkpadler. Det har faktisk skjedd, med fatalt utfall.
Selv har jeg opplevd skred nærme fjelleveggen i kajakk og da blir man nokså skremt. Spesielt om våren når snøen smelter er dette vanlig. Men jeg fikk prøvet nye båten på langtur, og det var nok det sammen med det flotte været som lokket meg avgårde denne gangen!

Legg inn en kommentar