Kategorier
Møre og Romsdal På ski

Blåskjerdingen

Et kystnært turmål på ski

Et stort høytrykk ligger utenfor Ålesund og lager strålende vær og fremdeles mye snø i fjellene.
Kvelden før var målet klart og ski, termos og ryggsekk henta fram.
Blåskjerdingen er en topp som ligger flott til ute ved havet og forruten havutsikt kan en se nord-øyene, Molde, og fjellheimen om man vender seg mot sør og øst.

Nede i Nakkedalen der jeg har parkert bilen varmer solen godt og jeg må bære skiene noen meter før turen kan starte. Det er utvilsomt vår, fuglene kvitrer og trærne har allerede fått grønne skudd.

Toppen ligger 1061 meter over havet. Stigningen fra dalen er omtrent 570 meter, og oppover bakkene blir det etter hvert varmt så både lue og jakke må pakkes ned i sekken. Skifellene har godt grep og snart er jeg halvveis og over tregrensen. Fuglekvitteret stilner og utsikten begynner å komme til syne.

På vei opp til toppen
Fremdeles skiføre ute ved kysten sent i April. Behagelig stigning mens toppen kommer til syne.

Stigningen er nokså slakk og bare den siste biten før toppen er noe brattere. Jeg stopper en stund før siste kneika og får pusten igjen mens jeg studerer utsikten mot Molde. Den er storslagen herfra med fjorden og fjellene rundt.

Panoramabilde mot Nord.


Oppover møtte jeg noen andre, en av de har knekt teleskopstaven i motbakken men hadde heldigvis med tape for å reparere.

Toppen har en stor flate med store steinheller spedt utover. Turgåere har reist mange heller på høykant så de står som en skog der oppe. Enda mer utsikt kommer til syne og nå kan jeg se hele sirkelen rundt. De hvite toppene innover fjellene og det blå havet gir store kontraster.

Utsikt mot Lepsøy, Haramsøy, Flemsøy og Fjørtofta
Lepsøy, Haramsøy, Flemsøy og den flate Fjørtofta lengst ute i havet f.v.
Midøya sett fra Blåskjerdingen
Havutsikt. t.v. ligger Midøya. Molde med de hvite fjellene over t.h.

Det er vindstille og solen varmer godt der jeg setter meg ved varden. Varm drikke og matpakke inntas mens øyet skuer innover fjellene.

En får ikke lyst ned igjen herfra på en slik dag, men etter hvert blir det kjølig og skiene spennes på. Det er flotte nedoverbakker men en må være forsiktig der det er steinur slik at ikke skiene blir skadet.

Fjellski med stålkanter er godt egnet på denne turen, og det er ofte lettere å gå med fjellski enn randonee utstyr.

Kart som viser Blåskjerdingen og Tindfjellet t.v.

Legg inn en kommentar