Bedre bilder med mobilkameraet-del 1

Woman photographing with phone camera

Mobilkameraet-muligheter og begrensninger

Mobiltelefonen er omtrent blitt som en kroppsdel vi tar med oss over alt, og uten er vi blitt nesten hjelpesløse. Mobilkameraet har en rask utvikling og har blitt stadig bedre, så mange spør seg om mobilen kan være sitt eneste kamera.
Fordelene er mange, bilder kan tas raskt og enkelt og ulempene veier for mange opp for et stort og tyngre kamera i hverdagen.

Dette er et interessant tema, og i dette innlegget ser vi på muligheter og begrensininger til denne fantastiske oppfinelsen, samt noen generelle tips til hvordan du kan ta bedre bilder med mobilen.

Muligheter

  • Mobilen har du alltid med deg og gir gode sjanser for å fange øyeblikk som ellers ville gått tapt. I godt dagslys kan det være vanskelig å vurdere om et bilde er tatt med mobil eller et mere profesjonelt kamera.
  • Den er liten og lett og vil ikke forstyrre folk og omgivelser på samme måte som f.eks. et systemkamera med et stort objektiv.
  • Du har samme mulighet til å øve med valg av komposisjon og motiver som med hvilket som helst annet kamera.
  • Mobilkameraet har mange automatiske modus som HDR, portrettmodus, nattmodus, panorama, timelapse og slow motion slik at vi slipper å tenke på manuelle instillinger og heller kan bruke tiden på å finne et motiv og en god komposisjon. Nyere telefoner har også manuell modus, ofte kalt «Proff» som gir mulighet til å justere eksponering, ISO og hvitbalanse individuelt.
    Se også artikkelen om hvordan du kan bruke mobilen til å lage kunstneriske «ICM» foto.
  • Med mobil og skylagring slipper du å tenke på minnekort og overføring til PC. Bildene kan redigeres på telefonen og legges direkte ut på sosiale media, nettsider og blogger. Med forskjellige apper kan bilder justeres, beskjæres, fitreres og det kan legges til tekst og ramme.

Begrensinger

  • Sammenlignet med et systemkamera av typen speilløst/speilrefleks har mobilen en liten sensor. Hver enkelt pixel i sensoren har som oppgave å fange opp lys, og med en liten sensor blir hver pixel også liten. Små pixler fylles med lys raskere enn store pixler. Dette medfører at bilder kan få en lavere kvalitet, og spesielt under dårlige lysforhold.
  • Mobilen har objektiv uten bevegelige deler, det er grunnen til at mobiler ofte har flere objektiver med ulik fast blenderåpning (linser). Zomming gjøres digitalt, og det medfører at bildet «strekkes» ut elektronisk slik at det får færre pixler og dermed dårligere oppløsning. Bakgrunnsuskarphet lages også digitalt og noen mener det ikke blir som den «ekte» som kan lages med stor blenderåpning på et ordinært objektiv.
  • For fotografering om kveld, natt og i lite lys innendørs er et tripod med holder for mobiltelefon absolutt å anbefale for skarpere bilder. Det vil også gi mye flottere bilder av nordlyset enn om mobilen holdes for hånd.
  • Objektiver for tele og vidvinkel kan kjøpes som tilleggsutstyr. Da får du større utvalg i brennvidder med optisk kvalitet istedenfor mobilens elektroniske zoom. Noen mere kostbare mobiltelefoner har også optisk zoom, men oftest med begrenset brennvidde.

Oppsummering

Selv om mobilen har begrensinger i forhold til profesjonelt utstyr kan den for mange være god nok som eneste kamera. Som med mye annet er det behovet som avgjør, og for de med annet fotoutstyr er den et verdifult supplement siden den er med over alt.

Fremtiden er vanskelig å forutse, men utviklingen går raskt og det er nærliggende å anta at vi ikke behøver mere enn ett kamera om noen år. Maskinlæring og AI er i en rivende utvikling. Bevegelige deler erstattes av elektronikk og det forskes allerede på kamera uten objektiv.

Uansett hvordan fremtiden ser ut er våre evner og kunnskaper som har størst betydning for bildene. Hva vi velger å ha i søkeren, og hvordan vi bruker vår kreativitet. Godt verktøy er nok halve jobben, men trolig ikke mere enn det.

Et godt råd er å lære seg mere om fotografering. Selv om godt verktøy er viktig er det er ikke bare kameraet det kommer an på, men kanskje viktigere er motiv, komposisjon og kreativ bruk av utstyret.

Lykke til, og skriv gjerne i kommentarfeltet om du har egne erfaringer eller synspukter.

Av Kjell

Site owner.

Legg inn en kommentar