Det å forlate det gode selskap i varmen og oppsøke mørket og kulden for å fotografere fyrverkeri er sikkert ikke helt innafor. Men det kan bli lenge å vente på neste mulighet. Fyrverkeri er omstridt av flere årsaker, men å fotografere det kan gi interessante utfordringer og flotte bilder.
Spørsmålet er hvordan det er mulig å få til et godt bilde med lang lukkertid under forhold med så stor forskjell mellom lys og mørke.
Utstyr
Kamera
Det er nok under slike forhold et kamera med fullformat sensor kommer til sin rett når det gjelder billedkvalitet, men et mindre kamera eller mobiltelefon kan også gi gode bilder. Men fotografering med denne metoden krever at lukkertiden kan justeres.
Bekledning og annet utstyr
Varme klær og sko er absolutt nødvendig, for det blir ofte lite bevegelse, mange bilder og venting ute i kulden.
Ei hodelykt er også et godt hjelpemiddel. Uten den blir det vanskelig å se knapper og hjul for innstilling av kameraet. Det er stressende å fomle når fyrverkeriet kanskje bare varer i fem minutter.
Med lange lukkertider er det også nødvendig med et foto stativ. Det må være solid, for ofte blåser det om natten. Reimen på kameraet bør tas av, ellers vil vinden blåse den omkring og lage vibrasjon, og da blir bildene uklare.
En fjernutløser kan også være et greit hjelpemiddel, men så langt har jeg bare brukt to sekunder selvutløser som finnes i kamera menyen.
Metode
Lukkertid
Ifølge manualen på mitt Canon skal bulb modus (B) være egnet til fyrverkeri. Hvor mange sekunder som er ideelt kan variere, men jeg forsøker med 60 sek. Histogrammet på kameraskjermen er ikke aktivt i bulb modus, og har derfor grå farge. Men en indikator i søkeren blinker om det blir for mye lys. Vel og bra så langt.
Blenderåpning
Ettersom jeg vil forsøke å få et skarpt bilde med litt forgrunn bør denne være nokså liten, eks. F11. Da skulle det bli god dybdeskarphet i bildet.
Hvitbalanse
Det enkleste er å sette denne til auto, men «tungsten» eller omtrent 3500 bruker å fungere bra og gi naturlig gjengivelse av fargene.
ISO verdi
For å få et bilde med minst mulig støy er det en fordel å bruke lav ISO verdi, som f.eks 100.
Andre innstillinger
Mitt kamera har et menyvalg for støyreduksjon ved lang eksponering. Denne velger jeg å sette til «Auto».
Komposisjon
Å få med litt forgrunn gir større dybde i bildet og om mulig lede blikket videre mot motivet som er fyrverkeriet. Speiling av lyset i vann, snø eller is er også spennende.
Redigering av fotografiet
Til fyrverkeri er det en stor fordel å bruke RAW format. Da kan også hvitbalansen justeres bedre, og det er mulig å få frem flere detaljer.
Resultat
Den lange lukkertiden gjorde at jeg fikk med flere fyrverkeri på bildene under. På disse bildene har jeg brukt Darktable for å justere kontrast, skarphet, redusere høylys og gi litt mer lys i skygge områdene.
Oppsummering
Lang lukkertid gir mulighet til å få med hele fyrverkeriet, fra det skytes opp til lysshowet på himmelen. Men det gir også mye lys slik at fyrverkeriet fort blir overeksponert og utbrent på bildet. Da forsvinner fargene og en stor del av fyrverkeriet blir hvitt.
Siden jeg bruker speilrefleks burde nok også «mirror lockup» velges for å redusere vibrasjon når speilet åpnes.
Lang lukkertid gir mulighet til å fange mange fyrverkeri i ett og samme bilde, men gir også noen utfordringer underveis. Uten histogrammet og med varierende lys i mørket kan det være vanskelig å finne en passende eksponering. Hovedutfordringen er å lage et bilde med detaljer i forgrunnen og samtidig unngå at lyset fra fyrverkeriet blir utbrent.
Et alternativ til bulb modus er å bruke halvautomatisk eller manuell kamera modus. Da er begrensningen lukkertid på 30 sekunder for de fleste kamera.
Dette innlegget er laget som et notat for egen erfaring og bedre resultat ved neste forsøk. Finner andre noe å lære så er det enda bedre!.
Bruk gjerne kommentar feltet under om du har spørsmål eller innspill.