Oppdatert 21.03.24
Vanligvis tenker vi at et bilde skal være så skarpt som mulig. Det er jo nettopp poenget med et bilde som skal fortelle en historie eller vise detaljer.
Men hva om målet er det stikk motsatte? Å lage et bilde uklart med hensikt er også en mulighet. Kanskje ønsker du at det skal få en spesiell stemning, eller få fart og spenning. Det overlater også mer til fantasi og fri tolking for den som ser bildet.
Metode
Metoden for å få til dette er å bevege kameraet og bruke forholdsvis lang lukkertid. Da vil sensoren registrere varierende lys og farge underveis.
Med systemkamera eller dslr.
Sett kameraet i manuell modus og velg liten blender f.eks. F16 ved dagsllys. Still ISO verdi på 100. Velg en lukkertid på rundt 0,5 sek som et utgangspunkt.
Nå kan du fokusere og trykke på utløseren. Beveg kameraet i forskjellige retninger eller sirkler mens blenderen er åpen.
Med et zoom objektiv er det også en mulighet å endre zoom mens lukkeren er åpen. Det kan skape et inntrykk av å reise gjennom landskapet, men fungerer best med kameraet montert på et stativ.
Med mobiltelefon
Prinsippet med mobil er det samme som med et ordinært kamera. Den største forskjellen er at mobilen har elektronisk lukkertid og fast blender. På min Huawei kan jeg velge lukkertid og ISO i «proff» modus. Bruk ISO 100 og 0,5 sek. som et utgangspunkt.
Med mobil er det ikke samme mulighet å bruke zoom under eksponeringen. Men det er mulig å flytte mobilen nærmere eller øke avstanden til motivet for å skape en lignende effekt.
Komposisjon og motiv
Her er det bare din fantasi som setter grensene. Eksperimenter på ulike tider av døgnet i naturlig og elektrisk lys utendørs. Trestammer og gatefoto er eksempel på motiv som kan gi spennende effekter.
Redigering
Et jpg bilde trenger egentlig ikke så mye redigering siden det meste blir ordnet i kameraet. Men selvsagt er det mulig å justere på lys og farger slik du ønsker.
Selv bruker jeg redigeringsprogrammet Darktable som fungerer også til Jpg bilder.
Et raw (rådata) bilde kommer ikke utenom, det må redigeres. Litt beskjæring kan også være nødvendig, og det gjøres enkelt i programmet. Mobil bilder kan du selvsagt redigere også på telefonen med godt resultat.
Resultat
Under et par bilder jeg tok med min mobiltelefon. De fikk et maleri lignende utseende med spennende dybdevirkning.
Bildene under er tatt med speilrefleks kamera og zoom objektiv. Effekten kommer fra endring i brennvidden ved å zoome inn mens lukkeren fremdeles er åpen.
Oppsummering
Det er mange variabler som virker inn på resultatet. Utenom kamera innstillinger vil lysmengde og hastighet kameraet beveges i påvirke bildet. Det er ofte nødvendig å prøve med forskjellige lukkertider og ISO verdi for å få det bildet som er ønskelig.
En fordel med denne type fotografering er at du behøver ikke annet utstyr enn kamera eller mobil og evt et tripod-stativ.
På dager da det ellers er vanskelig å finne motiver kan denne metoden være grei å kunne bruke.
Fotografi er maling med lys, og ved å bevege kameraet som en pensel er det nettopp det vi kan gjøre. Gå ut og slipp fantasien løs!
Dette innlegget er laget som et notat for egen erfaring og bedre resultat ved neste forsøk. Finner andre noe å lære så er det enda bedre!.
Bruk gjerne kommentar feltet under om du har spørsmål eller innspill.
1 kommentar